fbpx
0
Nature

Bijenwas kopen of zelf honingraat filteren? – De stappen en het resultaat

Bijenwas kopen of zelf filteren? Vaak kiezen mensen voor de eerste keuze. Want een bijenraat zelf schoonmaken is nog knap lastig. Of valt dat best wel mee? Niet alleen is de aanschaf van bijenraat veel goedkoper, maar je hebt ook veel meer invloed op de manier hoe het verwerkt wordt. Daarbij is het filteringsproces lang niet zo lastig, en super leuk als je het eenmaal door hebt.

Ik snap het overigens wel, veel websites maken er zo’n lang verhaal van dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dus wil ik jullie vandaag meenemen in wat bijenwas is, hoe je het simpel kan filteren, en wat je er vervolgens allemaal mee kunt doen!

 

Wat is bijenwas?

​Bijenwas is het materiaal dat bijen produceren om hun honing op te slaan. Dit wordt ook wel honingraat genoemt. De bijen produceren deze was om hun honingraten te bouwen of te repareren.

De honingraat wordt omgesmolten, de onzuiverheden worden verwijderd en zo ontstaat bijenwas. Het komt over het algemeen in de kleuren zoals wit, geel, oranje of bruin en de kleur is afhankelijk van de leeftijd van de honingraat.

 

1. Druk de bijenraat voorzichtig uit zijn houder

(Als je de bijenraat zonder houder hebt gekocht kan je deze stap overslaan.)

Bijenwas kopen
*Door de houten frames lopen vaak ijzeren draden, deze zitten niet heel stevig vast. 

 

2. Vervolgens kan je de bijenwas op 2 manieren filteren:
-Bij de eerste manier gebruik je een oud stuk textiel waar je de bijenwas in doet om het vuil er direct uit te filteren:

  

Bij een oud stuk textiel kan je denken aan een stuk t-shirt, lapje enc. Zorg ervoor dat de stof niet de dik is, en geen verf of chemicalien bevat. 

 

En zo druipt het er langzaam uit, totdat je kom helemaal vol is, en er in je textiel enkel nog, nou ja, vuil zit..

 

 

-Op de 2de manier smelt je de bijenwas direct in de pan, en filter je het vuil doormiddel van een zeef/stuk textiel tijdens het overgieten naar de vorm.

(Dit is de manier die ik het fijnst vind, lekker gemakkelijk en geen geklooi met textiel.)

 

In beide gevallen zal het langzaam gaan klonteren, waarop de drap steeds vloeibaarder wordt.

,

Is je drap heel donker? Maak je geen zorgen, dit is heel normaal en heeft mede te maken met het feit dat de onzuiverheden er nog doorheen zitten. Het komt over het algemeen in de kleuren zoals wit, geel, oranje of bruin en de kleur is afhankelijk van de leeftijd van de honingraat.

 

Ik zelf gebruik een cakevorm om het in over te gieten, maar over het algemeen maakt het niet uit wat je hiervoor gebruikt. Bedenk hierbij wel, wat je ook gebruikt, bijenwas is moeilijk schoon te maken dus een item wat je bijna nooit gebruikt is een echte plus!

 

En hoppa, daat gaat hij!

In alle twee de gevallen smelt je de bijenwas au bain marie, dit kan met 2 pannen, maar ook doormiddel van een stainless steel kommetje in heet water.

Ik benoem beide manieren omdat er niet perse een betere techniek als de ander is, en omdat iedereen toch zijn eigen manier van doen en laten heeft. Kijk dus vooral even wat voor jou het beste werkt!

3. Laat de bijenwas 24 uur uitharden
Dit is belangrijk omdat de bovenkant sneller hard is dan het midden en je dus moeilijk kan inschatten wanneer een gedeelte nog zacht is.Je zult hierbij opmerken (als je een doorzichtige vorm hebt) dat het vuil naar beneden zakt, en grote bonken naar boven zullen drijven.Dit laagje kan je er simpelweg vanaf schaven of snijden, en vervolgens je bijenwas gaan gebruiken indien je tevreden bent over het resultaat.

Oh en die natte drap die daar weer onder zit? Jawel, dat is overgebleven honing, cool he?!

 

En zo wordt ons bruine goedje langzaam maar zeker licht en schoon.

 

 

4. Herhaal dit proces totdat je tevreden bent over het resultaat
Dit zal van een aantal factoren afhangen. Denk hierbij aan de hoeveeheid onzuiverheden die de honingraat had toen je begon en wat je ermee wilt doen.

Ik kan mij voorstellen dat wanneer je er een kaars van wilt maken een paar korrels vuil er niet toe doen, maar dat je hier meer mee zit wanneer je er een lippenbalsem van wilt maken.

In mijn geval zat er nog veel rest honing in (YUM!), dus heb ik hem nog een keer extra gefilterd nadat ik de honing er apart uit heb geschonken.

 

Wat kan je met bijenwas doen?
Bijenwas staat in Nederland vooral bekend om de kaarsen die ervan gemaakt worden, maar wat veel niet weten is dat bijenwas een super ingredient is voor veel natuurlijke en zelfgemaakte cosmetica.

Omdat bijenwas hard wordt op kamertemperatuur (het smeltpunt van bijenwas is vrij hoog en ligt tussen de 62- 64 graden Celsius.) fungeert het als ideaal bindmiddel namelijk.

Denk hierbij gemakkelijke recepten voor zalfjes, lippenbalsems, cremes en ga zo maar door. De meer bijenwas je toevoegt de harder je product wordt.

 

Mijn resultaat! 

Dit zijn bijvoorbeeld de lipbalsems die ik ermee gemaakt heb:

 

Nog vragen? Stel ze gerust!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply