fbpx
0
Back to the Netherlands De Islamitische huisvrouw Nature

Onze strijd tegen de Helicobacter pylori, het onderliggende probleem & de oplossing

Helicobacter pylori is een bacterie die zich in het slijmvlies van je maag nestelt, en komt (met of zonder klachten) voor bij 50% van de wereldbevolking. Wat begon met onschuldige maagklachten bij mijn man, ontwikkelde zich al snel tot extreme en constante pijn, gewichtsverlies, paniekaanvallen en overheersende angst bij elk eet moment.

De kuur hielp niet, en tot overmaat van ramp zorgde die ook nog voor blijvende bijwerkingen. Ondertussen zijn wij 2 jaar verder, en heeft het reguliere pad ons niet verder kunnen helpen.

Elke maaltijd werd een experiment, en een momentopname ter analyse. Het internet afstruinen naar lotgenoten, en de zoektocht naar potentiële dieettips werden voor ons een vaste prik. De Helicobacter Pylori had ons gezin goed in zijn greep. Dit totdat het onze ogen opende voor het echte probleem in onze maatschappij.

 

 

Het regulieren pad & de spoedeisende hulp
Toen uit de test van de huisarts bleek dat het om de Helicobacter pylori ging, werd ons geadviseerd het komende halfjaar af te wachten. De kuur zou namelijk vrij extreem zijn, en soms gingen de complicaties  van de bacterie ook uit zichzelf weer weg.

De klachten gingen alleen niet weg, en werden alleen maar erger. Zo erg dat hij op enig moment niks anders kon eten dan gekookte aardappels en wortel, en overdag vers volkoren brood met olie. Sommige dagen ging het goed, en andere dagen weer heel slecht. We zagen hem met de dag zwakker worden, dus besloten na een half jaar voor de kuur te gaan.

Op de tweede dag van de kuur ging het mis toen hij steeds meer problemen met ademhalen kreeg. Zijn buik spande samen, slikken ging bijna niet en dit resulteerde in een paniekaanval. Mijn moeder bleef bij Adam, en mijn stiefvader en hoogzwangere ik doken de auto in met Ayoub naar de spoedeisende hulp waar ze zijn lichaam weer tot rust kregen.

Achteraf gezien bleek de kuur niet alleen als bijwerking te hebben dat je een wat droge mond zou krijgen. Maar zorgde dit er bij hem ook voor dat hij niet genoeg speeksel kon aanmaken, en in sommige gevallen kon stikken. Hij maakte de kuur wel af omwille van de naderende bevalling, en het idee van een betere gezondheid. En zo ging de kuur en de maanden daarop voorbij.

De klachten bleven, en we leken weer terug bij af. Alleen nu had hij er bijwerkingen van de kuur bij. Dus ging de zoektocht verder. Dit keer wisten we een ding zeker: de oplossing moest verder gezocht worden dan in een eenmalige kuur. Het feit dat klachten bij de Helicobacter pylori steeds bekender worden zegt een hoop over het huidige probleem in ons dieet als maatschappij, en dit gaf ons een hoop om over na te denken.

  

  

Een nieuw dieet & gloednieuw uitgangspunt
Noah is ondertussen 5 maanden oud, en er is een hoop veranderd in ons huishouden. Zo hebben wij voor onszelf een lijst kunnen samenstellen met voedselwaren die de bacterie aanwakkeren, en voedselwaren die de maag juist weer tot rust doen laten komen of versterken.
(Daarover in detail straks meer.)

De Helicobacter pylori lijkt voor sommige mensen vloek, en dat snap ik. Ik heb vanaf dichtbij moeten zien hoeveel dagelijks aanwezige pijn en disbalans het bij een persoon kan veroorzaken, en wat voor impact dit op langer termijn heeft op iemands mentale en fysieke gezondheid. Maar na 2 jaar zijn mijn man en ik het ook als een zegen gaan zien.

Zo kwamen wij erachter dat de meerderheid van ‘de slechte’ voedselwaren producten waren die in eerste instantie al niet in ons lichaam thuishoorde, als je er echt objectief naar durft te kijken. Maar ook enkele voedselwaren die ‘gezond’ leken in onze ogen, en je het totaal niet van zou verwachten.

Was het niet voor de Helicobacter pylori, dan hadden wij ons dieet nooit zo drastisch aangepast. Dus vanuit dat oogpunt heeft de bacterie ons enorm geholpen om in te zien hoe schadelijk veel eten is, dat als normaal wordt gezien in onze maatschappij.Zo zijn er veel mensen die erop hopen de kuur te nemen en vervolgens weer verder te kunnen gaan met hun ongezonde levensstijl. Niet wetend dat diezelfde bacterie (of eigen lichaam) dan weer in opstand zal komen. Of dit nu vroeger of later is.
 
Wil je echt beter worden? Weet dat dit nooit zal gebeuren totdat je de kern van het probleem oplost, en je dieet aanpakt. En dit geldt niet alleen voor mensen die last hebben van de Helicobacter pylori, want deze eyeopener hebben wij allemaal nodig. 
 
Het dieet van nu is gewoon alles behalve gezond, en dit is duidelijk terug te zien in alle gezondheidsproblemen waar mensen vandaag de dag mee worstelen. Zowel mentaal als fysiek trouwens.
 
Suikerverslavingen, rusteloosheid, allergieën, prikkelbare emoties en een immuunsysteem waar we om uitgelachen zouden moeten worden. Alles komt terug bij dat ene gouden woordje: dieet.

  

  

Wat te vermijden, Superfoods & Overige tips

Voor mijn man hebben we ondertussen een dieet kunnen samenstellen waarin hij bijna tot geen last heeft, en deze volgt hij streng op. Voor sommige kan deze wat extreem lijken, maar als je gaat kijken naar de oorsprong van veel van deze producten, dan zal het kwartje snel vallen.
 
Sterker nog, sinds Adam en ik zijn begonnen dit dieet grotendeels ook te volgen is ons opgevallen dat we kalmer van aard zijn, ik een betere huid heb, we beter slapen en veel meer concentratie hebben.
 
De ´superfoods´ gebruiken wij hiernaast ter versterking van ons immuunsysteem, en in mijn man’s geval als ‘aanval’ op de bacterie.
(Buiten de overige gezonde producten zoals verse smoothies, nootjes, fruit enc. natuurlijk.)
 
Wat te vermijden:
-Toegevoegde suikers
-Cafeïne
-Wit brood
-Voorverpakt eten of drinken (koek, snoep, drinkpakken, sauzen enc.)
-Gefrituurd eten
-Vlees (enorm zwaar op de maag)
-Zuivel
-Scherpe Kruiden
-Het opnieuw opwarmen van eten
-Eten wat niet op dezelfde dag is klaargemaakt
-Eten tijdens stress of boosheid
*Stress zorgt voor een hogere productie van maagzuur, wat er weer voor zorgt dat je maag minder efficiënt kan werken.
 
Superfoods:
-Knoflook (bevat antioxidanten die helpen het immuunsysteem te beschermen.)
-Verse en groene groenten, voor de vitamine en versterking van het immuunsysteem.
-Pure olijfolie  (Ontstekingsremmend, bevat antioxidanten & gezonde vetten)
-Gember, zwarte zaad & honing van de imker met heet water afwisselen als thee, dit vanwege hun genezende eigenschappen.
-Kefir met maten i.v.m. de (goede) levende bacteriën.
-Dadels (rijk aan vezels, houden je spijsvertering in optimale conditie)
-Broccoli (Remt de groei van de Helicobacter Pylori, en verminderd de bijbehorende maagproblemen.)

  

Overige tips:
-Beperk je zware maaltijden tot een paar per dag, en gun je maag rust tussen het verteren door om te herstellen.
-Drink VOOR het eten, NIET erna of tijdens.
(Dit omdat drinken veel sneller verteerd dan eten. Wanneer je tijdens het drinken eet maak je ook minder speeksel aan en speeksel bezit het enzym ‘amylase’, dat voeding al voor-verteert voor je maag, wat dus weer zorgt voor minder last.)

 

  

Hierbij wil ik graag afsluiten met dat deze bacterie voor veel dokters ook nog een mysterie is. Er is nog geen echte oplossing voor gevonden (op een extreme dosis antibiotica na die niet altijd werkt), en er is nog enorm veel onduidelijkheid over hoe het wordt overgedragen. Niemand kan dus claimen de wijsheid in pacht te hebben.
 
Ontdek, heb geduld en analyseer wat bij jouw lichaam werkt, en kijk niet meer achterom naar een levensstijl vol bewerkte rommel en suikers. En weet dat Allah met de geduldige is.
 
[Koran] ”Alif – Laam – Miem. Denken de mensen dat ze met rust worden gelaten omdat zij zeggen: “We geloven in Allaah,” en zij niet beproefd zullen worden?”

  

Delen mag met de link, en ik hoop dat we hiermee toch iets konden betekenen voor andere mensen met H. Pylori.
Andere tips of adviezen? Deel ze in de comments! 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Elif Yilmaz
  January 29, 2020 at 8:08 pm

  Assalamu aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu,

  Als advies zou ik aanraden om een alternatieve geneeswijze te benaderen. Fytotherapie en acupunctuur kunnen een goede ondersteuning en genezing zijn met de Wil van Allaah.

  Moge Allaah ons barmhartig zijn Allahumma Amien.

 • Reply
  M
  May 13, 2020 at 10:59 am

  Hoi,
  Ik weet uit ervaring dat het drinken van rauwe aardappel 2 keer per dag ontzettend goed helpt tegen maagpijn. De zetmeel zorgt voor een beschermlaag in de maag. Aardappel in sapcentrifuge en opdrinken. Dit komt uit het boek van dokter vogel.

  • Reply
   Anouk le Bruin
   May 30, 2020 at 5:56 pm

   Bedankt voor de tip!

Leave a Reply