fbpx
0
Nature Ouderschap Blogs

Thuisonderwijs: onze Weekplanning & Methode

Een tijdje geleden heb ik de vraag gesteld waar jullie meer over wilde lezen. Wat bleek? Er was veel interesse naar de weekplanning van Adam (4 jaar) en wat wij zoal behandelen op zijn leeftijd.

En alhoewel ik voorstander ben van leren vanuit de natuurlijke interesse van het kind, houden wij wel een planning bij zodat het voor mij als ouder overzichtelijk blijft, en ik kan zien of overal genoeg aandacht aan wordt besteed. 

 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik geloof niet dat kinderen onder de 7 jaar moeten functioneren op prestatiedruk, en strakke roosters.
 
Dit is is niet onbekend in ons islamitische geloof, waar kinderen pas worden aangespoord om te leren bidden tot hun 7de levensjaar. De echte verplichtingen en verantwoordelijkheden komen vervolgens pas met de leeftijd van 10 jaar.

Als je kijkt naar de prikkels die verwerkt moeten worden en het feit dat ze hun emoties nog niet altijd kunnen reguleren, vind ik dit op zijn zachts gezegd onverantwoord voor hun emotionele ontwikkeling. 

Punt nummer 2: dit is wat voor ons werkt. En daar hoeft niemand het mee’eens te zijn. Elk huishouden heeft zijn eigen werkwijze, met zijn eigen karakters waarbij verschillende methodes werken.

Thuisonderwijs betekent voor ons weten wat het beste werkt voor jouw kind, en dit toepassen op een manier waar jullie als gezin gelukkig van worden. En vandaag laat ik jullie een kijkje nemen in een typische ‘school’week in ons huishouden.

 

Onze opzet & methode
Wij hebben ervoor gekozen om elke dag 2 ´vakken´ te geven, en om die elementen heen onze activiteiten te plannen. Dit doen wij niet op vaste tijden of met vaste werkwijzes, dit laat ik allemaal aan Adam over. Ik zorg er vooral voor dat hij de juiste begeleiding en materiaal heeft, en hij kiest de aanpak. Wanneer hij de activiteit heeft uitgekozen zorg ik ervoor dat de vakken die op de planning staan erin verwerkt worden.

Het mooie hieraan is dat je makkelijk dagen kan wisselen. Dus stel ik heb op maandag Arabisch staan maar we krijgen bezoek, dan wissel ik Arabisch met bijv. donderdag, waar we ´sociaal´ hebben staan gewoon om. Het hele idee erachter is dat hij elke week elk ‘vak’ heeft afgevinkt, en hij nergens te kort komt, zonder hierin gepusht te worden.

Soms help ik hem wel met brainstormen als ik leuke ideeën heb voor activiteiten, maar dan geef ik hem bijv. verschillende opties zodat hij leert zelf keuzes te maken en zijn intrinsieke motivatie geprikkeld wordt. Hij leid, en ik volg en observeer (help waar nodig).

Wij volgen verder geen specifieke methode, al halen wij veel inspiratie uit het montessorionderwijs. De kern van het montessorionderwijs wordt meestal samengevat in de uitspraak: “Help mij het zelf te doen”. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft.

Adam’s favorieten items van de maand in de woonkamer.

 
  

Maandag: Arabisch & Natuur
Mijn partner gaat om 7 uur naar werk, dus ontbijten we rond fajr eerst met ze allen samen. Daarna  ruimen wij op en beginnen wij aan onze dagelijkse wandeling naar de winkels of een andere locatie. Naast ons huis is een klein bosje, hier probeer ik minimaal 1x per week heen te gaan en onze activiteiten mee te combineren. 

Op maandag kan natuur met slecht weer ook staan voor het verzorgen van zijn stekjes, een informatief boekje/werkje waar bijv. de seizoenen, bliksem, recyclen enz. in wordt uitgelegd of iets gerelateerd aan dieren.

Op de maandagavond heb ik zelf Arabische les, dus vond ik dit een mooie dag om ook hiermee met Adam bezig te zijn. Terwijl hij vrij speelt doe ik vaak mijn eigen voorbereiden voor de aankomende les, en wanneer ik zie dat hij de meeste concentratie heeft (en Noah van 9 maanden het meest meewerkt) doen we een activiteit waarin het is verwerkt.

Dit kan in het kleien van de letters, met een woordenschat spelletje, het alfabet oefenen, tracen, voorlezen, knutselen of fysieke spelletjes. Sky is the limit, en de keuze is geheel aan Adam waar de voorkeur naar uitgaat. 

Om deze elementen heen pakt Adam vaak zelf werkboekjes, speelgoed of speelt hij met zijn broertje (lees; valt zijn broertje en mij lastig ;)) terwijl ik bezig ben met mijn individuele to do lijst. Het huishouden doen we vaak samen en probeer ik hem zoveel mogelijk in te betrekken.

Avondeten is vervolgens rond 6 uur, en rond 7 ligt Adam vaak op bed na een boek of gezinsspelletje naar zijn keuze. 

Arabisch leren!

  

Dinsdag: Nederlands & Science
Over het algemeen is ons ochtend- en avondritme vaak wel hetzelfde. De activiteiten of uitjes/locaties veranderen daarin het meest. Tussendoor heb ik mijn eigen to do list en Adam het zijne. Zo hebben wij op de dinsdag Nederlands & Science staan. 

Met science bedoelen wij proefjes en experimenten. Zowel Adam en ik zijn er dol op en het is een geweldige manier om verschillende vakken terug te laten komen in de meest bijzondere proefjes. Soms maken we een eigen lava lamp, dan illustreren we hoe vuur lucht nodig heeft & de andere dag gaan we weer naar buiten om met diezelfde elementen iets uit te proberen. 

Nederlands is een vak wat eigenlijk elke dag wel voorbij komt omdat Adam enorm van lezen en tracen houdt. Buiten zijn we nog wel het meest bezig met leren lezen. Elk bord, en elke deur is een opdracht & en het leren gaat elke dag eindeloos door. Zijn werkboekjes vind hij ook meerdere dagen in de week leuk om te pakken. Dus hou ik op de dinsdag de kerndoelen een beetje in de gaten, en werken we aan zijn woordenschat. 

Je kan hierbij denken aan rijmen, woordenvelden knutselen, werkboekjes, printables, vertaalspelletjes, schrijven in het zand, letters knutselen, verhaaltjes ontleden en ga zo maar door. 

Onze DIY lava lamp.

  

Woensdag: rekenen, knutselen & paardrijden
Het leuke aan thuisonderwijs is dat rekenen niet saai hoeft te zijn. Eindeloze tel spelletjes zijn er te bedenken en online te vinden, en eigenlijk kan ik dit niet omschrijven in een alinea. Van fysieke ren spellen, tot knutselwerkjes en bordspellen. Ook hierbij houd ik mijn oog op de kerndoelen, en bouwen wij daar onze activiteiten omheen.

Hiernaast heb ik knutselen neergezet voor de fijne motoriek. Al moet ik zeggen dat je hier op Adam’s leeftijd niet op hoeft te letten eigenlijk. Want dit is natuurlijk hun wereld op moment haha. Verven, knippen, plakken, kleien, bouwen, naaien, spijkers en schroeven. Het valt er bij ons allemaal onder. Op moment zijn wij bijvoorbeeld bezig aan project moskee! Zijn eigen moskee bouwen van oude dozen. Nou, ik kan je zeggen dat op de schroeven na alles er wel in voorkomt.

Op woensdag gaat Adam ook vaak mee naar de paarden met zijn oma en opa. Dan mag hij soms rijden, maar vaak helpt hij ook mee de stallen uitmesten en het voer bijvullen. 

Getallen leren lezen, zoeken & tellen in ons bos.

    

Donderdag: Engels & Sociaal
Op donderdag houden wij zijn Engels bij. In activiteiten hetzelfde als met Nederlands, maar dan ligt mijn focus meer op het spreken gedurende de dag en zijn Engelse boekjes voorlezen i.p.v. Nederlandse boekjes. Vooral sinds wij terug zijn gekomen in Nederland vind ik dit belangrijk zodat hij de taal structureel blijft gebruiken en ontwikkelen.

Sociaal staat voor een play date met andere thuisonderwijs gezinnen, bijeenkomsten, moeder cafés, uitstapjes met anders zusters (en hun kinderen) en ga zo maar door. Zodat hij niet het gevoel krijgt dat hij apart zou zijn nu hij thuisonderwijs krijgt. Maar ook omdat ik islamitische vriendjes belangrijk vind voor onze religieuze basis als gezin & het niet anders gaan voelen in onze samenleving omdat hij moslim is. 

*Lees; dus niet voor de zogenaamde ‘socialisatie’ want dat vind ik een discussiepunt apart. Kinderen leren overal socialiseren. In winkels, op straat, in speeltuinen, op sportverenigingen en familie. Dat mensen dit een echt argument vinden anno 2020 baart mij echt zorgen. Het is natuurlijk wel altijd extra gezellig!


Kastanjes poffen met een ander thuisonderwijs gezin.

    

Vrijdag: Islam/Moskee & Judo
Vrijdags gaat Adam naar de moskee met zijn vader. Niet alleen zodat ook vader en zoon een eigen vast uitje hebben, maar ook omdat wij het belangrijk vinden dat hij zich vanaf jongs af aan thuis voelt/positieve associatie krijgt met de moskee. Na de moskee krijgt hij eind van de dag ook judo les in hetzelfde dorp als de moskee.

In de ochtend doen wij vaak samen (of met papa) een activiteit over de islam. Dit kan een werkje zijn, simpelweg het beantwoorden van zijn vragen, een specifiek thema buitenshuis, maar ook een islamitisch voorleesboekje wat we nabespreken.

Adam’s ‘schooltje’ zoals hij het noemt.

   

‘Schooltje’ & Werkmap
Het weekend houden we vrij voor onszelf als gezin. Al moet ik eerlijk bekennen dat Adam zijn ‘vakken’ gewoon doorzet, we zijn vooral minder vroeg de deur uit en eten op minder vaste tijden. 

Al met al overlappen vakken elkaar vaak waardoor je al een hoop kan afvinken voor de helft van de week begonnen is, en dat is super fijn & een mooie bevestiging dat dit voor ons werkt. Alles komt voor in overvloed, en buiten Adam’s zicht om stuur ik subtiel aan om meer kerndoelen af te werken. Deze hou ik dan weer bij in zijn werkmap. Dit is een simpele ringmap waarin we zijn kerndoelen, agenda & educatieve printables bewaren per categorie.

Wanneer Adam dan zin heeft om te kleuren of tracen pakken we de map erbij, en kiest hij iets uit. Deze map vul ik maandelijks bij en is dus heel fijn op chaotische dagen waarin je makkelijk iets voor handen wilt hebben.

Hiernaast hebben wij een gedeelte van de wasruimte veranderd in zijn ‘schooltje’ waarin al zijn educatieve materiaal in een open kast ligt. Op deze manier willen wij het toegankelijker maken om ergens mee aan de slag te gaan. Maar het ondertussen wel gescheiden houden van onze leefruimte. Bij gebruik neemt hij het mee naar binnen, en na afloop gaat het weer netjes in de kast om chaos te voorkomen. Hij heeft geen vaste werkplek, dus of hij nu op de grond, in de tuin of in de keuken aan de slag wilt. Zolang het hygiënisch en veilig is staat hij daar vrij in. (Zolang hij het daarna maar weer opruimt ;)).

 

Ik hoop hiermee de meeste vragen beantwoord te hebben, laat het vooral weten als iets niet duidelijk is & ik ben heel benieuwd hoe jullie het thuis doen!

*Delen mag met de originele link.

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Sumeyye
  January 30, 2020 at 9:25 pm

  Interessant om op deze manier een kijkje te mogen nemen in jullie manier van thuisonderwijs. Ik heb nog geen kinderen maar ik ben nu al aan het oriënteren voor in de toekomst. Ik vraag me af hoe het proces van het aanvragen van vrijstelling ging. En gebruik je een bepaalde methode voor taal en rekenonderwijs voor een logische opbouw en didactiek of vul je dat geheel zelf in?

 • Reply
  Sarah
  February 16, 2020 at 11:06 am

  Heel mooi en interessant 🙂 ik ben het 100% met je eens over strakke schema’s en druk die er dan rust op een kind. Rust en regelmaat en stabiliteit vanuit huis is erg belangrijk. Ik vind het altijd zo lastig om die balans te vinden, je bereidt een kind namelijk ook voor op zijn rol in de maatschappij. Hoe ervaar jij dit, vooral in een klein dorp? De diversiteit lijkt me daar natuurlijk een stuk minder. Gaat Adam op een bepaalde leeftijd naar school?

  • Reply
   Anouk le Bruin
   March 8, 2020 at 6:44 pm

   Heel herkenbaar, die angst heb je als ouder altijd wel.
   Juist omdat Adam vanaf jongs af aan veel van de wereld heeft mogen zien, zijn wij het er over eens dat een klaslokaal met een gelimiteerd aantal mensen met maar 1 vaste leeftijd dat zou blokkeren. Wij komen elke dag buiten, hebben vaste play dates/sporten/bijeenkomsten enc. dus gelukkig maken wij ons daar niet meer druk over. 🙂

   Voor nu is thuisonderwijs wel echt ons uitgaanspunt, omdat ik het met geen enkele school ‘eens’ zou kunnen zijn op dit moment.
   Maar niemand weet hoe de toekomst eruit ziet natuurlijk!

Leave a Reply