Adam is ondertussen bijna 5 jaar en met ons beroep op vrijstelling die steeds dichterbij komt, zijn wij als gezin nu ook echt begonnen met een doelgerichte homeschool planning. Dit in tegenstelling tot de planning uit mijn blog van vorig jaar die veel meer gericht was op unschoolen.
En alhoewel wij nog steeds voor 80% zijn interesses volgen voor de uitwerking van de lessen, werken wij nu echt met specifieke doelen en thema’s die zijn verdeeld over de weken en maanden.
Het is efficiënt m.b.t. de kerndoelen, het kind weet wat er van hem verwacht wordt en als to-ouder heb je geen keuze stress door al die curriculums die je dagelijks voorbij ziet komen. Hiernaast heb je nog steeds alle vrijheid om het zo praktisch en speels in te richten als je zelf wilt.
Deel 1: hoe maak je een homeschool planning
In het eerste gedeelte van deze blog ga ik het hebben over de concrete stappen die je kunt volgen om een planning te maken. In deel 2 ga ik jullie meenemen in onze planning, en welke vakken wij hebben gekozen met welke doelen en waarom.
Wij hebben onze inspiratie gehaald uit een webinar van een ander gezin die hier destijds wat tips over had gedeeld. (Helaas de naam vergeten, perhaps to be continued.)
Het principe gaat als volgt:
1. Schrijf met je partner alle vakken op die voor jullie belangrijk zijn.
Nummer deze vervolgens op volgorde van prioriteit.
Vervolgens ga je deze lijst opsplitsen in twee categorieën:
-Vakken die je dagelijks wilt onderwijzen.
-Vakken die je wekelijks (of zelfs minder vaak) aanbod wilt laten komen.
2. Wanneer dit duidelijk is kun je de dagelijkse vakken gaan onderverdelen over de week.
Dit is heel persoonlijk en kun je laten aansluiten op je werk/studie (of dat van je partner), andere kinderen in het huishouden en ga zo maar door.
Of je hier vaste tijdstippen voor wilt inplannen, kun je ook helemaal zelf weten. Zo hebben wij een paar vakken op vaste tijdstippen, maar is de rest nog steeds heel erg gebouwd op bepaalde factoren zoals het weer, zijn broertje of energie momenten van Adam zelf. (Al zal je zien dat daar onbewust toch steeds vaker vaste momenten in komen.)
3. Hierna besluit je samen van welke t/m welke maand het ‘schooljaar’ zal duren.
Het mooie aan thuisonderwijs? Dit bepaal je ook zelf als gezin. Je kunt de kalender van scholen volgen, maar je kunt het ook laten aansluiten op specifieke omstandigheden in het gezin of seizoenen die voor jullie het beste aansluiten om je doelen te behalen.
4. Noteer nu bij elk vak wat je graag als doel zou willen behalen/aanbod wilt laten komen voor jullie komende schooljaar.
Denk aan specifieke kerndoelen zoals bij rekenen en lezen, maar bijvoorbeeld ook aan religieuze onderwerpen of bepaalde elementen per seizoen die je behandeld wilt hebben. Wanneer je dit opstelt moet je rekening houden met 2 dingen:
-De ontwikkeling van je kind kan altijd anders lopen als verwacht, net zoals op school. Dit zijn jouw richtlijnen, en er vanaf wijken wanneer nodig is niet erg en hartstikke normaal.
-Noteer wat je verlangens zijn, maar wees realistisch.
Het is natuurlijk een prachtig ideaal om juz amma in een paar maanden te memoriseren, maar heb je een kind die veel fouten in de basis tajweed maakt dan kun je beter eerst de tijd nemen voor een goede basis in zijn uitspraak.
Hierbij is je kind goed kennen en op basis van zijn individuele ontwikkeling je doelen stellen heel belangrijk. Je wilt niet het hele jaar geïrriteerd achter je kind aanlopen omdat jij te hoge verwachtingen hebt gesteld.
Hiernaast hoef je ook echt niet verlegen te zijn om de lat hoger te leggen dan op de regulieren scholen als je ziet dat jouw kind eraan toe is. Op scholen werken ze in grote groepen met verdeelde aandacht, het is dus heel gebruikelijk dat jouw lessen korter in duur zijn om dezelfde resultaten te boeken. Er gaat immers veel tijd verloren aan het uitdelen van materiaal, administratie, een op een met andere en het orde houden.
Thuisonderwijs is geen klassikaal onderwijs, ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken. Haal hier je voordeel uit.
5. Noteer per vak welk(e) materiaal/methode je wilt gebruiken.
In de wereld van thuisonderwijs is het heel makkelijk om te verdwalen in het bos van Instagram en Pinterest waar het ene na het andere geweldige materiaal voorbij komt. Het resultaat? Een huis vol ongebruikt materiaal, geen structuur m.b.t. de kerndoelen en een hoofd vol chaos want draagt al deze zooi wel bij aan onze daadwerkelijke doelen?
Als je eenmaal per vak weet welke werkboeken of materiaal je wilt gebruiken kun je de lessen veel beter voorbereiden en hou je veel meer tijd over in de week.
Druist dit in tegen spelend leren? Zeer zekers niet. want deze regel gaat ook op voor knutsel materiaal bij specifieke thema’s en nature studies bijvoorbeeld. Je weet wat je nodig hebt per maand of jaar dus kan je ook je ruwe materialen veel beter ordenen. Wat wij voor onze vakken gebruiken als methodes of spulletjes ga ik nog uitgebreid bespreken in deel 2 in shaa Allah.
6. Nu je alle gewenste doelen per vak + ingevulde agenda bij de hand hebt, ga je de kalender opsplitsen in wat je per maand wilt bereiken/behandelen.
Je kunt ze zo opdelen dat er per maand evenveel wordt behandeld, en je eind van jullie kalender jaar bij de gewenste doelen aan kunt komen. Maar je kunt hierbij ook rekening houden met bijv. vakantie periodes waarin je even geen druk op de ketel wilt.
Zo hebben wij bijv. per maand 1 surah ingevuld, dan is het makkelijk vanaf al-Fatiha verder te tellen in je kalender. De kerndoelen met vakken als rekenen en lezen werken wij simpelweg van makkelijk naar moeilijk af en behandelen we per maand steeds iets meer, terwijl wij herhalen uit de stof van de vorige maand.
Vakken die thema gerelateerd zijn zoals nature studies, poëzie, tekenen, STEM enz. combineren wij als geheel waarbij wij per maand een thema hebben waar ze allemaal in voor komen. But yet again, more about that in part 2, anders wordt het echt teveel.
Als het goed is heb je nu ingevuld schema waar je in grote lijnen jouw thuisonderwijs avontuur mee kunt beginnen! Gaat je kind naar school? Dan is deze techniek ook heel handig als het gaat om de vakken die je misschien extra wilt stimuleren thuis. Denk aan meertaligheid, religie of specifieke seizoenen of thema’s.
Laat het vooral even weten of het een nuttig artikel was.
Ik hoor ook graag hoe jullie alles thuis plannen, want daar leer ik weer van!
Masha allah, super fijn artikel. Moge allah je rijkelijk belonen voor het delen.
Allahoema ameen!