Sarah & Hamza – 21 Islamitische Voorleesverhalen

Naar bed naar bed! En nu eindelijk met een verhalenbundel waarmee onze kinderen zich echt kunnen identificeren. Kattenkwaad uithalen, naar de moskee of de speeltuin en dagelijkse taferelen waarin elk kind zich kan herkennen.

Het is een verademing om een boek te lezen dat ZO goed aansluit bij het dagelijkse leven van Islamitische kinderen in Nederland.

De oer-Hollandse streken zoals belletje trek, en kliederen met felle potjes klei. Maar wel met een islamitisch moraal die er een subtiele leerzame draai aangeven. Dit in combinatie met het leren omgaan met verlies, of het krijgen van een broertje of zusje is het boek echt van alle markten thuis.  

 


 

Waarom is die herkenning voor kinderen zo belangrijk?

Nu kan je natuurlijk zeggen, over belletje trek of kaartspelletjes kan ik ook bij de bieb een boekje halen. Die islamitische aanvulling komt er thuis dan wel bij. Dat klopt in zekere mate, maar ik denk dat ik niet de enige ben die bij bieb boekjes altijd alert moet zijn op ongepaste afbeeldingen die voorbij komen, zinnen die vervormt moeten worden of het feit dat de personages nooit op onze kinderen/gezinssamenstelling lijken.

In ‘Waarom gepast leesvoer nodig is voor een zelfverzekerd moslim kind’ ga ik iets dieper in op de inleving van een kind, en waarin materiaal dat aansluit op de islamitische normen en waarden zo belangrijk is voor een gezonde mentale ontwikkeling. Juist op zo’n jonge leeftijd. Boeken als deze spelen hier een super grote rol in, juist omdat hun Nederlandse identiteit hier nog steeds volop in voor komt.

Want onze kinderen zijn niet enkel Arabisch, of Turks van cultuur in hun doen en laten. En ook daarin zouden zij zich niet meer volop herkennen. Het feit dat dit boek islamitisch verantwoord en oer-Hollandse taferelen bied maakt het echt uniek. 

Hiernaast heb ik altijd moeite gehad met dat boeken ‘net niet’ aansluiten met onze manier van opvoeden. Belletje trek en kattenkwaad is super normaal tijdens de ontwikkeling. We moeten kinderen niet op een plateau plaatsen waarin we meer van ze verwachten dan haalbaar is.

Maar je kind tussen de regels door wel manieren bij brengen, zonder deze gezonde ondeugd aan te tasten vind ik in heel weinig boeken terug. In dit boekje is de balans tussen realistisch blijven, en wel de juiste normen en waarden meegeven heel mooi gedaan. 

   

Een spannende eerste les in de moskee!

Wat kun je verwachten?
Het boek bestaat uit 21 mini verhaaltjes van ongeveer 2 pagina’s, waarin de tweeling van 5 jaar allerlei avonturen beleven. Het zijn hele diverse onderwerpen die overgaan van bang in het donker tot aan lessen in de moskee, en confrontaties op de speeltuin tot aan de geboorte van hun nieuwe zusje. 

En alhoewel ik sommige dingetjes wellicht anders zou doen, denk ik dat de situaties uit het boek perfect de islamitische gemeenschap in Nederland beschrijven. De snoepjes bij de islamitische slager, maar ook de Hollandse boodschappen met die mini karretjes waarmee kinderen zich helemaal groot voelen. 

Stiekem eten uit de keuken snaaien, en boos worden bij het verlies van een kaartspelletje. Het is een explosie aan herkenning, en hiermee voor kinderen geweldig om te lezen.
Wat bij ons de bedoeling was om als verhalenbundel te gebruiken voor bedtijd, was binnen 2 dagen uitgelezen omdat hij er geen genoeg van kon krijgen.

 

Een van de illustraties uit het boek


 

Toen ik het boek bestelde wist ik nog niet zo goed wat ik ervan kon verwachten. De invulling van iemands opvoeding kan natuurlijk zo anders als dat van jou zijn, vooral in een boek waar het vooral draait om het dagelijks leven. Wat het heel persoonlijk maakt.

Maar op misschien een snoep pot of knuffel naar bed na was het een feest van herkenning voor ons. Verhaal na verhaal hebben we gelachen om avonturen of streken die hier ook zijn voorgekomen. 

Een prachtig boek waarin zowel de islamitische- als Nederlandse identiteit van onze kinderen helemaal tot bloei komen!

  

  

Bestellen kan via: 
https://www.mammiemammie.nl/sara-en-hamza

Wisten jullie trouwens dat de schrijfster ook printables maakt, en geregeld activiteiten deelt voor samen met je kinderen? Volg haar blog via: 
https://www.instagram.com/mammiemammie.nl/Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *