Build A Masjid – Een Vrolijk Islamitisch Rekenspel (En Zoveel Meer!)

Dat ik zoveel mogelijk mijn kinderen spelend wil laten leren is jullie misschien al opgevallen. Ondertussen krijg ik steeds vaker vragen over waar ik ons materiaal vandaan haal en of ik nog aanbevelingen heb.

Vandaag wil ik jullie kennis laten maken met een nieuwe Nederlandse onderneming op de islamitische (educatieve) markt, met een assortiment waar ik persoonlijk enorm van onder de indruk ben.


Toen ik het spelletje bestelde wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik wist dat het een islamitisch spel was waar rekenen in voor kwam, maar dat het zoveel extra pedagogische en islamitische elementen bevatte had ik eigenlijk niet bij stilgestaan. 

 

Een foto tijdens het spelen met Adam

 

Hoe gaat het spel in zijn werk?
De opzet van het spel is eigenlijk heel simpel: je schud alle kaartjes goed door elkaar en legt ze op een stapel neer. Vervolgens mag iedereen telkens een kaart pakken. 

Pak je een munt kaart?
Dan mag je deze houden en hardop optellen bij de muntjes die je al hebt. 
Dit hebben wij extra uitdagend gemaakt door elke ronde en andere taal uit te kiezen.

Pas wel op! Want pak je een ”magpie’ kaart (vogel kaart),
dan pakt hij al je muntjes en heb je helemaal niks meer! Dit was voor mijn zoontje een mooi element voor zijn sociale ontwikkeling. Hij is enorm fanatiek als het om winnen gaat, en om al je muntjes in een keer te verliezen kan voor kinderen een grote tegenslag zijn. Een geweldig aspect dus om goed om te leren gaan met een plotselinge tegenslag.

Pak je een bouwsteen kaart van de moskee?
Dan mag je deze aanleggen op de puzzel op tafel. Dit is jullie gezamenlijke doel als ‘ummah’ in het spel namelijk. Als de moskee af is, valt het spel ten einde en is jullie doel bereikt! 

Wat ik hier mooi aan vind is dat er wel in zekere zin spanning is om het spel te winnen, maar je bij het spel ook een gezamenlijk doel hebt wat ik niet vaak terug zie in deze setting.

Vervolgens moet iedereen zijn muntjes bij elkaar optellen, en is degene met de meeste muntjes de winnaar!

Je kunt dit moment meteen gebruiken om over de saamhorigheid als ummah te beginnen, en uit te leggen dat onze ummah uit veel nationaliteiten en plekken op aarde bestaat, maar we toch allemaal een geheel vormen ondanks onze individuele doelen op deze dunya. 

 

Achterkant van de doos

 

Wil je het thema helemaal compleet maken?
Dan kun je ook de ‘Mosques around the world’ stickers gebruiken van The world of Iqra in combinatie met de gratis wereldkaart printable van ‘Doekie Toys.

Dit idee hebben wij vervolgens ook gebruikt om verder te gaan met onze introductie van topografie en het uitleggen over onze prachtige diverse ummah. We hebben het gehad over wat ons verbind, hoe we allemaal gelijk zijn maar ook over de creatie van Allah subhana wa ta ala die zoveel volkeren, met zoveel verschillende huidskleuren en culturen heeft gemaakt. 

Hoe ons mooie geloof overal ter wereld te vinden is met zijn diverse moskeeën en hoe wij allemaal hetzelfde doel hebben in dit leven: het aanbidden van Allah azza wajal. 

Tijdens het bespreken hiervan hebben wij de kaartjes op de juiste plek gezocht en gekeken welke landen Adam al wist aan te wijzen op de wereldkaart. 

Onze wereldkaart met de stickers van The world of Iqra.

 

Hadden jullie al van The World of Iqra gehoord, zo ja hebben jullie al iets bij ze besteld wat jullie willen delen? Heb jij of ken jij verder nog het perfecte islamitische (educatieve) product? Laat het mij vooral even weten!Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *