“Het allergrootste cadeau” – Boekrecensie

Ik ben altijd al fan geweest van de boeken van Moslim Kids Entertainment. Ze hebben mooie illustraties, goed Nederlands & je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk op iets stuit wat je islamitisch moet verantwoorden naar je kind. 

Afgelopen weekend kreeg ik hun nieuwste boekje in mijn handen: “Het allergrootste cadeau”, tot mijn grote verassing door een zuster en goede vriendin uit mijn eigen omgeving geschreven.
Dubbel feest om te lezen dus!

  

Waar gaat het boek over?
In het boek ga je samen met je kind antwoord geven op de vraag: “Wat is het grootste cadeau wat Allah jou heeft gegeven?” En dat heeft de schrijfster enorm creatief gedaan. In rijm wordt het kind vragen gesteld met voorbeelden over wat hij of zij denkt dat het allergrootste cadeau is.

Ze begint hierbij met cadeautjes in de letterlijke zin van het woord, waar een kind het eerst aan zou denken, en gaat hierbij elke bladzijde een stapje verder. 

Naarmate je verder leest in het boek worden de gunsten serieuzer van aard, en wordt er opgebouwd naar het grootste cadeau van allemaal! Wat ik hieraan mooi vond is dat mijn zoontje door alle vraagstellingen heel actief mee dacht, en wij samen in gesprek gingen over verschillende onderwerpen.

Een bladzijde uit het boek “Het allergrootste cadeau”

 

Een sterke opbouw
Ik zag hem bij elke nieuwe bladzijde oprecht nadenken. “Ja, dat is ook een cadeautje inderdaad!” zei hij dan enthousiast. Het boek is namelijk op zo’n manier opgebouwd dat je bij elke bladzijde net een stapje verder en groter denkt. Het viel mij op dat er veel voorbeelden werden genoemt die Adam nog niet eerder als “cadeautje” had gezien. En dat was echt super gedaan.

Het boek helpt je als ouder enorm goed om het onderwerp van dankbaarheid aan te kaarten, en hoe niet alle gunsten vanzelfsprekend zijn. Op enig moment werd ook gesproken over het hebben van een huis, die je beschermd tegen regen,hitte en kou. Hierdoor heb ik met Adam een heel mooi gesprek kunnen voeren over het feit dat niet iedereen dit heeft. En hoe dankbaar we hiervoor moeten zijn. 

  

 

Het allergrootste cadeau van allemaal!
Op enig moment wordt de lezer uitgedaagd om alle cadeaus bij elkaar op te tellen, “Kun je het wel tellen? Probeer het maar een keer…” Het kind leert hierbij dat het aantal gunsten niet te tellen valt, en dat er nog zoveel meer is om dankbaar voor te zijn dan dat wij ons vaak kunnen voorstellen.

Als klap op de vuurpijl wordt de vraag van het boek beantwoord: “En het grootste cadeau, geeft hij niet aan iedereen…Maar jij o kleine moslim, bent er een…” De gunst van de islam, en hoe geen enkel cadeau hier eigenlijk dichtbij komt.

In een tijd waarin steeds meer kinderen zich het zwarte schaap voelen in de maatschappij is dit prachtig in kaart gebracht. Hoe dankbaar en trots je mag zijn op de titel moslim, en hoe je de islam juist als cadeau moet zien in het leven.

  

 Ik zeg het, en ik blijf het zeggen. Boeken als deze vormen de ruggengraat van de volgende generatie. En het is super belangrijk dat wij vanaf jongs af aan onze kinderen de juiste handvaten bieden voor een goede start.

Een goede start waarin wij leren trots te zijn op onze identiteit, en onze zegeningen niet voor lief nemen. Vooral dat laatste is iets wat wij net iets te vaak vergeten in het westen. “Het allergrootste cadeau” is alleen al om deze redenen een item wat in onze boekenkast niet mag ontbreken. Lieve zuster, well done!

  

Bestellen?
Ga naar: 
https://mk-entertainment.com/product/het-allergrootste-cadeau/

Overige informatie:
-Leeftijdscategorie: 4-8 jaar
-Formaat: A5
-Hardcover
-Aantal pagina’s: 35


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *