“Op zoek naar Allah” – Het kinderboek om samen Allah mee te leren kennen!

Als moslim ouder is het altijd zoekende. Want hoe leg je Allah aan je kind uit, en vanaf welke leeftijd begin je hiermee? En hoe beantwoord je vragen over zijn karakter, op een manier dat je voorbeelden aansluiten op de leefwereld van je kind?

In Nederland kan het soms lastig zijn om je weg hierin te vinden. Niet omdat de maatschappij dit onmogelijk maakt, maar omdat onze kinderen een taal spreken waarin bijna tot geen materiaal te vinden is dat aansluit op hun leefwereld.

 
Veel boeken zijn geschreven in ouderwets Nederlands, of zijn simpelweg verouderd. En dat is iets waar wij, en wij alleen als moslim gemeenschap verandering in kunnen brengen.

Gelukkig komt daar langzaam verandering in, en dat is precies waarom ik jullie wil laten kennismaken met dit boek. Want Adam en ik hebben een nieuwe favoriet, en deze moest ik met jullie delen!

 

Ons zoontje met het boek “Op zoek naar Allah”

  

    
“Allah ontbrak in onze kinderboeken”
Wat mij opviel is dat onze boekenkast explodeerde aan kleurrijke kinderboeken. Zo leren wij dagelijks over kleurtjes en diertjes, planten en baby’s. Ook multiculturele boeken krijgen gelukkig steeds meer ruimte op de Nederlandse markt, dus ook die vind je bij ons ook terug.

Maar een boek dat ons als ouders helpt om onze schepper uit te leggen aan de kleintjes? Die was er niet. En dat is enorm jammer als je realiseerd dat de kern van imaan en taqwa wordt gevormt in de kinderjaren. En tuurlijk, je kan Allah best uitleggen zonder illustraties en rijmpjes, maar niet elke ouder weet zich hier raad mee.

Ook is er een enorm verschil tussen het leven in een westerse en Arabische maatschappij. In een islamitische gemeenschap zou Adam alles vanzelf hebben meegekregen. Terwijl je in het westen echt moet begrijpen dat als jij het niet doet, ook niemand het voor je zal doen. Dus is de nood aan ondersteunend materiaal des te groter.
 
De moskee gaat dit je kind niet leren tijdens dat ene uurtje Arabische les waar je ze heenstuurt, en hun scholen al helemaal niet. Wil je dus een goede fundering liggen kan je hier beter zo positief, en vroeg mee beginnen.

 

Een pagina uit: “Op zoek naar Allah”

 

“Op zoek naar Allah” – Waar gaat het over?
Amani Hadi is een Nederlandse docent met Marokkaanse roots die met hetzelfde probleem worstelde. Dus besloot ze hier verandering in te brengen door het boek “Op zoek naar Allah” te schrijven:

Het boek gaat over een 7-jarig jongetje genaamd Zayd, die allemaal vragen over Allah met zijn moeder bespreekt: “Heeft Allah mij ook gemaakt?” “Is Allah zo groot als de hele wereld?” “Als ik iets stouts doe, is Allah dan boos op mij?” Vervolgens helpt zijn mama hem alle vragen te beantwoorden in zijn zoektocht naar Allah.

Wat ik mooi vond aan dit boek is dat er specifiek op de vragen wordt ingegaan, en elke vraag en uitgebreid antwoord heeft. Hiernaast worden er ook talloze rijmpjes over Allah verteld, en komen verschillende namen van Allah aanbod, met de betekenis hiervan met voorbeelden die voor de allerkleinste al te begrijpen zijn.

Het boek kan op deze manier al goed gebruikt worden als voorleesboek vanaf 3 jaar, maar is dik genoeg om vanaf groep 4 zelfstandig gelezen te worden en voor vele jaren daarop volgend.  

Een introductie pagina van: “Op zoek naar Allah”

 

Hoe reageerde mijn zoontje (3 jaar) op het boek?
Toen ik het boek voor het eerst opende was ik positief verrast. De illustraties waren prachtig, en in vergelijking tot andere boeken kan je echt zien dat hier inhoudelijk veel tijd in is gestoken. 

De verhaalijn is goed onderbouwd, en islamitisch gezien kan een kind al veel kennis op doen zonder het idee te hebben dat ze iets aan het leren zijn. Mijn zoontje is 3 jaar en kon zich bijvoorbeeld al meteen plaatsen in veel vragen en situaties. Zo was er een vergelijking en rijmpje in context met Allah, over ‘Zayd’ die een driftbui had. Adam vond dit geweldig en herkende zichzelf hier meteen in.

De kleurrijke illustraties en de goed onderbouwde tekst maakte het voor mij als ouder super makkelijk om Allah uit te leggen aan Adam. Adam vind het boek na weken lezen nogsteeds leuk. En ik geloof oprecht dat dit komt doordat er zodanig veel tekst in zit, dat kinderen hun focus telkens weer op een ander hoofdstuk en zelfs rijmpjes kunnen leggen. En dat vind ik echt bijzonder knap gedaan!

 

Ons zoontje met “Op zoek naar Allah”


 Hoe kan je het boek bestellen?
Het boek ligt ondertussen al in aardig wat winkels en webshops, maar bij haar eigen uitgever ben je natuurlijk altijd het beste terrecht:
https://mk-entertainment.com/product/op-zoek-naar-allah/

As we speak is Amani bezig met een nieuw kinderboek! *woohoo!*
Mocht je hiervan op de hoogte willen blijven kan je haar volgen op social media:
https://www.facebook.com/OpzoeknaarAllah/
https://www.instagram.com/amani.hadi.books/

  

Meehelpen om de moslim gemeenschap wakker te schudden, en Amani wat lof te geven voor haar geweldige werk?

Sharing is caring and totally allowed!Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *