Het Chavez Arrest Vilchez – Wat heb je nodig, en hoe werkt het?

Sinds mijn terugkeer naar Nederland is mijn inbox ontploft. ”Het Chavez Arrest, hoe werkt het, en komen wij er ook voor in aanmerking?” ”Wat heb je nodig?” ”Heb je dit met of zonder een advocaat gedaan?” Allemaal vragen die ik met liefde beantwoord.

Met een fulltime baan en druk huishouden is het alleen best lastig om iedereen op tijd te beantwoorden, en dat doet mij zeer, juist omdat dit zo’n belangrijk onderwerp is. Dus alvast mijn oprechte excuus voor de verlate antwoorden.

Hopelijk zal er na deze blog een stuk meer duidelijk zijn, en kunnen jullie hiermee in shaa Allah weer een eind op weg. 

*Let op: dit zijn antwoorden die naar mij zijn gecommuniceerd destijds, deze blog kan nooit gebruikt worden als rechtmatig referentiekader, hiervoor moet de IND zelf gebeld worden.

Wanneer kom je in aanmerking voor het Chavez Arrest / wat heb je nodig?
Het Chavez Vilchez is een arrest dat is aangenomen omwille van het Europese kind. Je partner zal dan ook een visum krijgen als verzorgende ouder van het kind als hoofdreden. Het is belangrijk dat je kunt aantonen dat jij de biologische vader/moeder bent. Denk hierbij aan een geboorteakte, of als je deze echt niet kunt verkrijgen een familieboekje. Hier moeten beide namen van de ouders opstaan, en de naam van het kind.

Mocht het familieboekje of de geboorte akte in een vreemde taal zijn is dit geen probleem, deze moet dan wel beëdigt vertaald worden. (Dit is vrij gemakkelijk, en kan zelfs online gedaan worden.)
Tevens moet je hierbij ook kunnen aantonen dat je een duurzame relatie met de ouder van je kind hebt. Dit kan doormiddel van een huurcontact of trouwakte.

Ook is het aantonen dat de ouder een actieve rol in het leven van het kind speelt nog wel het meest belangrijk. Denk aan een full time baan die jij hebt, de emotionele ontwikkeling van het kind wanneer deze de jaren daarvoor wel met zijn papa of mama heeft gewoond, een fotoboek of motivatie brief en ga zo maar door.

Als laatste is het heel belangrijk dat de Europese ouder en kind staat ingeschreven in Nederland, dit zal dus eerst moeten gebeuren voor je de aanvraag kunt indienen. Hierbij zal er ook nog gevraagd worden om enkele kopieën, maar deze zullen allemaal uitgelegd worden tijdens je contact met de IND.

Wat je in een notendop nodig hebt zijn dus de volgende documenten:

– Geboorte akte van kind
– BRP (Basisregistratie Personen) van kind
– Huwelijk certificaat
– Motivatie brief
– Kopie paspoort van jezelf, je partner en       het kind
– Pasfoto’s
– Ingevuld formulier 6006 (te vinden om de website van de IND, uitprinten en invullen is voldoende.)

*Elk extra bewijs van duurzame relatie tussen de ouders of zorgtaken van de desbetreffende ouder zijn een plus.

Deze documenten kan je zonder advocaat verkrijgen, en ook de afspraak kan je prima met de IND (afdeling Chavez Arrest) zelf maken. Denk dus alsjeblieft niet dat een advocaat een vereiste is.

Telt het Chavez Arrest ook wanneer je kind in het buitenland is geboren?
Jazeker, mijn zoontje is geboren in Rabat en dit was geen probleem. Zolang je kind half Nederlands is of de Nederlandse nationaliteit bezit, en hiervan een paspoort heeft zit je goed.

Ben je nog zwanger, en maak je je zorgen over het aanvragen hiervan? Vooral niet doen. Zolang jij gewoon Nederlands bent mag jouw kind altijd een Nederlands paspoort aanvragen, in welk land jij je op dat moment ook bevind. Tijdig verlengen is natuurlijk wel heel belangrijk, maar goed, dit geldt natuurlijk ook voor jezelf.

Hoe heb jij de aanvraag aangepakt?
Toen wij over deze wet te horen kregen zaten wij nog in Zweden. Eigenlijk per ongeluk, toen wij de IND belde over wat de toekomstige mogelijkheden waren voor een bestaan in Nederland. Ze informeerde ons hier zelf over, en gaven mij instructies. Heel warm, en heel behulpzaam.

Omdat het belangrijk is dat je al ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente, hebben we binnen een week tijd zo snel mogelijk onze belangrijke spullen gepakt, en de rest verkocht. We gingen weer on the road, en met de boot naar Duitsland! In Zweden hebben wij wel alvast de afspraak gemaakt voor de aanvraag, want let op, per gemeente kan de wachtlijst hiervoor van enkele weken tot aardig wat maanden variëren.

Eenmaal in Nederland zijn wij ingetrokken bij mijn ouders, en hebben wij al het papierwerk in werking gezet. Ayoub is toen even in Marokko gebleven tot de afspraak, zodat we nog geruime tijd op zijn visum over hadden.

Wij hebben de geboorteakte vertaald, samen met het familieboekje en onze papieren zoals ons huurcontract en onze trouwakte bij elkaar gebracht. Ook is er een motivatiebrief opgesteld waarin ik vertelde over de emotionele ontwikkeling van een kind, en waarom een vader hierin zo belangrijk is. Ik vertelde over de jaren die hieraan vooraf gingen, en hoe ons zoontje altijd met papa thuisbleef wanneer mama moest werken.

Hierbij gaf ik aan dat wij voor Nederland hebben gekozen omwille van de scholing en zorg voor het kind, en dat al deze keuzes allemaal verloren zouden gaan wanneer papa niet bij ons kon zijn.

Bij deze brief had ik ook handmatig een fotoboek samengesteld met de specifieke tijdlijn vanaf de geboorte tot nu tussen vader en zoon, om hierbij aan te tonen hoe groot de rol van mijn partner is in het leven van ons zoontje.

Eenmaal op de afspraak werd er heel lief en bescheiden verteld dat het fotoboek helemaal niet hoefde, maar wel lief was.

De geboorteakte, motivatiebrief en trouwakte waren meer dan genoeg. Geen vragen over onze relatie, niks. Er werd een document aangemaakt, en zo werd onze case opgestuurd, alsof het niks was. Er werd ons tussentijds zelfs gevraagd om te helpen vertalen bij een andere Arabische man haha.

Op het eind moest Ayoub alvast op de foto voor zijn pasje (mocht de aanvraag worden goedgekeurd), en kreeg hij een tijdelijk visum in zijn paspoort. Deze werd in zijn paspoort geplakt, en was een visum voor 6 maanden, met werkvergunning.

De IND mag er dan vervolgens 6 maanden over doen om deze aanvraag te beantwoorden, dit heeft puur te maken met het aantal aanvragen dat ze te verwerken hebben. In veel regio’s zijn de aanvragen nu echter zo hoog dat het best langer kan duren.

Bij ons duurde dit overigens veel korter, en kregen wij na 6 weken via de post te horen dat zijn aanvraag goedgekeurd was. Enkele weken daarna mocht hij zijn pasje komen ophalen.

Ik woon al in Nederland maar ik heb geen jaar contract waarmee ik mijn partner voor de aanvraag naar Nederland te halen, hoe pak je dit aan?
Bij toeval hadden wij nog enkele maanden op zijn visa staan, waardoor Ayoub gewoon naar Nederland kon komen voor de aanvraag. Mij is wel verteld dat er een mogelijkheid vanuit buitenland is.

Hier vraag je vanuit de buitenlandse ambassade deze tijdelijke sticker/visum aan met dezelfde papieren, en zo kan je de wachttijd nogsteeds bij je familie zijn in Nederland. Hierbij moeten de Europese ouder en kind wel aanwezig zijn.

Nu is het Chavez Arrest nog redelijk nieuw, en schijnt het dat nog niet overal de juiste instructies zijn doorgegeven in het land van herkomst, mocht jij je dus in deze situatie bevinden zal ik eerst even de IND bellen, en hun voor instructies vragen.

Let er hierbij op dat je specifiek naar de Chavez arrest afdeling vraagt, veel andere afdelingen zullen sneller uit onwetendheid je naar de reguliere weg wijzen.

Ik woon nog in het buitenland, en ik heb geen idee waar ik moet beginnen..
Elke situatie is natuurlijk anders, en dat begrijp ik best. Het is ook niet niks. Ook ik ben geen juridisch medewerker dus ik zal je niet overal bij kunnen helpen. Wat ik wel kan doen is jullie wat moed inspreken dat dit arrest geen ‘to good to be true’ verhaal is. Het werkt echt, en er zijn in zo’n korte tijd al enorm veel families door herenigd.

Heb je nog geen huisje zoals ons in het begin? Trek even bij je ouders in. Heb je nog geen baan hier? Had ik ook nog niet tijdens de aanvraag. Geen spaargeld, woning, baan of plan. Maar nu zitten wij hier wel omdat wij per ongeluk over dit arrest te weten kwamen. En dat is enorm bijzonder, en als ik erop terugkijk echt een zegen geweest. Want wij zitten nu goed onder de pannen, en dat wil ik ook voor jullie.

Ik weet dat de IND een slechte naam heeft, maar vraag naar deze afdeling en je zult geen spijt hebben. Ik heb meerdere medewerkers door de maanden heen gebeld en stuk voor stuk ben ik enorm goed behandeld. Deze mensen weten dat je een gezin bent, dat er kinderen in het spel zijn. En iets zegt mij dat dit de situatie enorm veranderd. Ze zijn er om je te helpen, dus maak hier ook gebruik van.

Officiële verklaring rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/07/14/kamerbrief-over-arrest-chavez-vilchez 

Wettelijke verduidelijking:

Verduidelijking voorwaarden “Chavez”

Zit je nog met een vraag? Stuur hem door, dan update ik het artikel zo snel mogelijk in shaa Allah. Laten jullie ook even weten of het nuttig was? 

29 gedachten over “Het Chavez Arrest Vilchez – Wat heb je nodig, en hoe werkt het?”

 1. Hoi Anouk, hoe kan ik met jou in contact komen? Ik zou je graag een email met wat vragen willen sturen, wij kijken momenteel naar de mogelijkheden om via Chavez Arrest visum te krijgen voor mijn partner.

 2. Selamunaleykum zuster,
  İk woonde in Turkije en ik ben daar getrouwd sinds 15 januari ben ik in nederland ik ben op zoek naar werk voor een contract van 12 maanden ik wil dat mijn man ook naar nederland komt daarom dat ik bezig ben met werk zoeken ik ben nu ook 4 maanden zwanger wat denkt u zal ik maar wachten voor de chavez arrest of zal ik verder zoeken met werk en ik zou het heel erg waarderen als u met mij contact kan opnemen via email. Alvast bedankt ❤️

  1. Hey Sumeya,
   Ik ben ontzettend benieuwd wat je hebt gedaan. Want als het goed is moet je over 2 maanden dan bevallen. Ik zit namelijk met hetzelfde probleem. Hoop dat ik je antwoord tegenmoet kom.

   Groetjes Fatima.

   1. Hallo iedereen heeft iemand mischien chavez aangevraagd en antwoord gekregen als afgekeurd en bezwaar gemaakt en nog in verwachting voor antwoord
    Ik heb aangevraagd op 20agustus 2018 heb daarna een antwoord gekregen op decemeber2028 dat ik meer bewijz moest laten zien zoals fotos en bankafschriften van me man hij heeft een sticker op zijn paspoort om te verblijven dn werken in januari 2019 is het afgekeurd hebben we bezwaar ingediend in mei zouden we antwoord krijgen maar nog steeds niks gehoord zit iemand in zon situatie?

    1. Beste SEV
     De IND wil bewijs dat je man daadwerkelijk zorgtaken uitvoert voor de Nederlandse minderjarige burger. en je hoeft geen bankafschriften in te leveren (hoe zou dat werken voor een ouder die geen bankrekening heeft?)
     wat wel heel veel helpt is een officiële verklaring van een kinderarts of consultatie bureau dat je man zorgtaken uitvoert.

     MVG BELLECHHAB

 3. Selam aleikom,

  Is er iemand die het ook ” alleen zonder advocaat ” gelukt is?

  Mijn zusje en zwager hebben sinds paar maanden een kind gekregen, zij verblijven in het buitenland.
  Mijn zusje heeft zich wel hier ingeschreven met het kind samen, zij hebben beide NL paspoort.

  Haar man gaat via een visum binnenkort naar NL komen, zodoende willen ze ook dit proces starten.
  Echter krijgt mijn zusje nu een bijstand, moet ze perse werken om van het ” chavez wet ” gebruik te kunnen maken? ( Zodat haar man de zorgtaken heeft ?)

  Heeft iemand een tip qua advocaat, liefst in en omgeving Amsterdam.

  Mvg

 4. Hoi,
  erg bedankt voor je tijd en uitleg.
  Ik woon in Irak en zal inshallah in februari reizen naar Nederland om daar in April te bevallen.
  Ik heb alleen een irakees huwelijksakte. Moet die vertaald worden? Voldoet het als ik kopieen meeneem of moeten het de originele papieren zelf zijn? Zijn er nog andere dingen die ik mee moet nemen vanuit Irak op mijn echtgenoots paspoort en de huwelijksakte na?

  Alvast ontzettend bedankt.

  1. Alle papieren dienen inderdaad beëdigd vertaald te worden.
   Dit mag zowel in het Nederlands als in het Frans.

   Hopelijk zal alles goed gaan en heel veel succes!

 5. Selam alaikom,

  Ik heb een zoontje van 9 maanden en ben 26 weken zwanger.
  Ik heb vandaag (met een advocaat) ook een aanvraag gedaan voor de Chavez arrest voor mijn man en hij heeft een sticker gekregen op zijn paspoort voor 6 maanden verblijf en om te werken, ook hebben we meteen kunnen inschrijven bij de gemeente en heeft hij een bsn nummer.

  Hopen dat we zsm inshaAllah goednieuws krijgen vóór mn bevalling:)

  Hoelang kreeg jou man zijn eerste verblijfsvergunning na die 6 maanden?

  1. Wa aleikum salaam, moge Allah jullie zegenen met goed nieuws!
   Wij kregen binnen enkele maanden antwoord, volgens mij verschilt dit vooral per gemeente en hoe druk het daar op moment is.

 6. Goede dag allemaal,

  Door eigen ervaring wil ik een stukje kennis delen met jullie betreft het Chavez arrest. Omdat ik zie dat veel gezinnen en/of ouder vastlopen bij aanvragen.
  Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning hoef je niet getrouwd te zijn, ben je wel getrouwd dan ben je niet verplicht om een huwelijks akte in te leveren (bij sommige stellen kan dit in de weg staan door niet erkende akten) Ook een gescheiden ouder (ontbonden huwelijk) heeft recht op een verblijfsvergunning bij deze situatie moet je wel een goed ouderschapsplan opmaken. En je hoeft niet eens de biologische vader of moeder te zijn, een stiefvader of een tante, oma die de rol van een verzorgende ouder heeft overgenomen kan ook in aanmerking komen voor een afgeleid verblijfsrecht. Het enige belangrijke is dat jij kan aantonen dat jij voor de Nederlandse minderjarige kind zorgt en dat is heel makkelijk regel verklaringen van een kinderarts, consultatiebureaus, ziekenhuis en/of huisarts en foto’s. En ik verder wil ook meedelen dat je een afgeleid verblijfsrecht kan krijgen bij een Nederlandse meerderjarig kind die 18+ is. Ook hier moet je aantonen doormiddel van dokterverklaringen/kinderarts en foto’s dat jij een belangrijk persoon bent in de uitvoering van zorgtaken. De enige reden voor toewijzing van de verblijfsvergunning is; of de betreffende ouder zorgtaken uitvoert.

  Ik hoop dat ik met deze info mensen kan helpen.
  Deze info is gebaseerd op echte ervaringen met gezinnen die ik heb geholpen.

  Met vriendelijke groet
  M. BELLECHHAB

 7. hallo anouk
  ik ben tharwat mag ik je wat vraagen ik ben in nederland geboren maar ik ben met me ouders naar buiteland gaan wonen en heb daar getrouwd en heb nu 2 kinderen. in ik will naar nederland terug wonen en ik ben nu in nederland maar ik will me vrouw en kinderen ook hier komen leven met mij me kinderen hebben nederlandse passporten a. u. b wat kan ik doen ik heb nog geen werk in ik bij me broer ingeshrijven. en sorry voor me taal ik heb enbeetje me taal vergeten harstke bedankt

  1. Je hebt als voorwaarde wel een inschrijfadres nodig, zolang jij bij je broer officieel ingeschreven staat moet dit volstaan.
   Let er wel op dat je broer geen uitkering heeft, deze kan namelijk ingekort worden mocht je familie daarbij komen.

   Ik zou je adviseren even de IND, afdeling Chavez Arrest te bellen die kunnen de stappen met de doornemen.
   (Welke papieren je nodig hebt enc.)

   Veel succes!

 8. Goeiedag Anouk,

  Een heel belangerijke vraag voor mij. Ik heb een advocaat voor een Chavez aanvraag. Zit momenteel in een uitkering en me man is gewoon gelukkig in Nederland. We hebben gelukkig genoeg bewijs dat hij bij de geboorte volledig zorgtaak heeft. Consultatieburo, Kraamzorg. Bevalling is die erbij. Maar mij vraag is omdat ik in de uitkering zit. Wordt mijn uitkering ingekort als die de stempel krijgt in ze paspoort. En zich bij mij zou inschrijven. Zoja, kan en mag die ook bijv even bij fam inschrijven tot die het pasje krijgt. En wat voor pasje krijgt die als de aanvraag goed gekeurd is.

  Hartelijk dank als u me hierop kunt antwoorden want zit op me laatste loodjes en kan iedrr moment bevallen.

  Mvg Fatima.

  1. Assalaam aleikum Fatima,

   Allereerst super spannend! Moge Allah je een voorspoedige bevalling geven.
   Je kunt hier het beste de afdeling Chavez Arrest, naar vragen als je de IND belt, die weten hier meer over.
   Ik zelf heb hier geen ervaring mee dus durf er ook niet op te antwoorden.

   Heel veel succes, en in shaa Allah komt alles helemaal goed.

   Veel liefs,
   Aicha

 9. Hoi Annouk , Ten eerste wat goed dat je deelde met anderen en bedankt daarvoor . Is het mogelijk om met je contact opnemen? Ik wil paar vragen stellen over dat. Bedankt alvast

 10. Hoi Anouk,

  Dankjewel voor al deze informatie!
  Wij zitten in de volgende situatie, waarin jij misschien kan helpen/adviseren? Ik woon samen met mijn buitenlandse echtgenoot in het buitenland en zijn ook van plan om hier (sowieso de komende jaren) te blijven wonen. Wij verwachten nu ons eerste kindje 🙂 en zouden toch graag in NL bevallen.

  Het probleem is dat een Schengen visum maar 3 maanden geldig is… als we 2 maanden van tevoren willen vliegen, wordt dat dus best krap… stel dat het kindje wat later komt, etc…
  Denk jij dat het Chavez arrest hier uitkomst kan bieden? Ik begrijp dat Ik me dan wel in Nederland in moet laten schrijven… zouden we bijvoorbeeld met een Schengen visum voor mn man naar NL kunnen reizen, ik schrijf me in in het BRP, baby wordt geboren terwijl het visum nog geldig is, we vragen Chavez aan? Maar dan Is de kans dus heel groot dat we tijdens dat aanvraag traject weer vertrekken naar het buitenland. Kan dat problemen opleveren om later weer het land binnen te komen? Of zouden we zelfs in de motivatiebrief al uit kunnen leggen dat we eigenlijk alleen maar een sticker in zijn paspoort willen voor de tijd rond de bevalling?

  Misschien moeten we ook inderdaad binnenkort gewoon eens proberen om deze afdeling op te bellen, om te zien wat ze er zelf van zeggen.

  Oh ja… we zouden dan misschien bij mn vader intrekken, die op een klein pensioentje leeft. Geen nadelige gevolgen voor hem daarin?

  Heel erg bedankt!

 11. Hallo allemaal, Anouk bedankt voor alle informatie, we zijn allemaal dankbaar.

  Op dit moment zijn we nu ook bezig met visum. Ik begrijp niet waarom we een schengenvisum in moeten vullen. Het is niet echt begrijpelijk. İs er iemand die mij wegwijs kan maken wat ze allemaal ingevuld hebben en niet geweigerd zijn. Help help help!

  Alvast bedankt!

 12. Assalamu alaykum,

  Wat een mooi artikel heeft u geschreven. Heel duidelijk ook. Ik ga in sha Allah deze week een aanvraag voor chavez indienen voor mijn man.
  Uw artikel heeft mij erg gerust gesteld omdat mijn man z.s.m. een werkvergunning wilt.
  Ik hoop dat de aanvraag zal worden goedgekeurd ondanks het feit dat wij niet over doktersverklaringen bezitten. 🙁
  Allah is groot we komen er wel uit Insha Allah. Nogmaals bedankt!
  U komt als een erg bijzonder en mooi persoon over. Moge Allah u en uw familie zegenen.

  Wassalaam en veel liefs,
  Merve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *